PSS Divemaster

 

Tečaj Divemaster daje usposobljenost za spremljanje drugih potapljačev med potapljanjem in tudi pomagati potapljaškemu inštruktorju med učenjem rekreativnih potapljaških tečajev. Tečaj Divemaster (voditelj potapljanja) predstavlja prvo stopnjo za profesionalce.

Ob uspešnem zaključku tečaja skladno z normami EN 14153-3 kandidat pridobi potrdilo - izkaznico, ki izkazuje usposobljenost in včlanitev v PSS kot “profesionalec”. Tečaj Divemaster predstavlja tako rekoč pomemben trenutek prehoda v karieri potapljača. Pred tem je ta bil odgovoren le zase in soodgovoren za partnerja. Po tečaju Divemaster pa ta prevzame odgovornost za varnost in zabavo vseh diplomiranih potapljačev, katere spremlja pri potopu. Divemaster je navsezadnje lahko določen za pomoč inštruktorju potapljanja v času izvajanja rekreativnih tečajev. Tukaj “pomoč” nima pomena prenašanja jeklenk ali nameščanja obleke na inštruktorja, ampak njegovega nadomeščanja v nekaterih posebnih trenutkih pri nadzoru razredov, kjer so učenci v vodi tudi prvič. Kot za vsako drugo profesionalno stopnjo velja, da je za ohranitev kvalifikacije Divemaster PSS potrebna vsakoletna potrditev podaljšanja.

Minimalne zahteve za pristop na tečaj:
- Izkaznica stopnje Deep Diver PSS oz. enakovredna stopnja,
- Izkaznica First Aid in usposobljenosti za prvo pomoč in kardiopulmonarno reanimacijo v veljavnosti,
- Izkaznica stopnje Scuba Rescue Diver
- Najmanj 60 zabeleženih potopov, naslednjih stopenj:
- najmanj 50 po opravljenem tečaju Advance Open Water Diver,
- najmanj 30 potopov mora biti opravljenih v različnih ambientalnih in pogojev – globina več kot 30 metrov, horizontalna vidljivost najmanj 2 metra, temperatura vode manj kot 10 stopinj Celzija, v toku več kot 0,25 m/sec- 0,5 vozla,
- potapljanje v različnih ambientih (jezero, zmerno umirjeno morje, tropsko morje, skalnato, peščeno, koralno dno, v toku, nočno, z omejeno vidljivostjo, itd.),
- Starost: 18 let dopolnjenih pred začetkom dejavnosti v vodi,
- Minimalna formalna izobrazba: zaključena srednja poklicna šola (IV.stopnja),
- Lastna potapljaška oprema.

Pred začetkom vodnih aktivnosti kandidat mora obvezno oddati zdravniško potrdilo, ki potrjuje zmožnost opravljanja potapljaških aktivnosti. V primeru, da je kandidat tudi zdravnik, ni sprejemljivo samopotrjevanje.

V sklopu tečaja piše kandidat predhodni test, kateri je pogoj za zaključek tečaja in končnega teoretičnega pisnega dela tečaja pri svojem inštruktorju.

Cena tečaja PSS Divemaster pri Potapljaškem društvu Ponirek, pod vodstvom izkušenega PSS inštruktorja Tima Osmaka, je 490€ za člane društva oziroma 500€ za nečlane društva (cena ne zajema vpisnine v šolo PSS).

 

Sodelujemo z...