Kaj storiti, če ostanete sami

5 koristnih nasvetov, kaj storiti, če ob prihodu na površje ostanete sami v vodi.

 

1. OBRNITE SE ZA 360 STOPINJ.
Če ob prihodu na površje več ne vidite svojega čolna, se obrnite okoli svoje osi. Poiščite kopno, ostale čolne, karkoli, za kar se lahko oprimete. Če je varna točka blizu, odvrzite uteži za lažje plavanje, masko pustite na obrazu, regulator pa na dosegu roke.

2. SIGNALIZIRAJTE.
Vsak potapljač naj bi imel signalno bojo, priporočeno pa je pri sebi imeti še zrcalce in kakršnokoli napravo za audio signaliziranje, ki jo priklopimo na drugo stopnjo. Če koga opazite mu signalizirajte z ogledalcem ali audio signalom.

3. VARČUJTE Z ENERGIJO.
Če morate plavati proti toku do obale, ne plavajte direktno proti toku. Plavanje proti toku vas lahko močno utrudi. V kolikor morate to storiti, plavajte diagonalno v tok.

4. OSTANITE OGRETI.
Tudi v neoprenski obleki se lahko vaše telo po dolgem času v vodi ohladi. Odličen način, da obdržite toploto je, da pokrčite kolena, jih stisnete k prsnemu košu in objamete.

5. OSTANITE MIRNI, A V PRIPRAVLJENOSTI.
Nekontrolirano mahanje po površju lahko vodi k prehitri utrujenosti ali celo utopitvi, privlači pa tudi nevarne vrste morskih živali (morski psi), če se slučajno potapljate na območju, kjer se nahajajo. Dihajte globoko in delajte premišljene gibe in odločitve. V kolikor se slučajno pojavi nevarnost, bodite pripravljeni, da se je obranite.

 

Sodelujemo z...