20 let Ponirka

Potapljaško društvo Ponirek je bilo ustanovljeno 13. marca 1995 in je organizirano kot športno društvo z namenom druženja, izobraževanja in usposabljanja mladine in ostalih  občanov. Do danes je vzgojilo številne potapljače - športnike različnih starostnih skupin in  različnih izobrazbenih struktur, kateri so v ponos društvu, svojemu kraju in skupnostih v katerih delujejo. Društvo danes vzdržuje preko 60 aktivnih članov in številne podporne člane in deluje prvenstveno na območju občin Kočevje, Osilnica, Kostel, Ribnica, Sodražica in Loški Potok. Člani društva se udeležujejo najrazličnejših akcij po Sloveniji in tudi v tujini. V tem obdobju je društvo pridobilo tudi status društva za posebne namene, s tem  je vključeno v sestavo Civilne zaščite. Imamo visoko usposobljene potapljače, nekateri med njimi pa so tudi člani Podvodne reševalne službe. Enota za reševanje je zelo izkušena in sposobna intervencije tudi v izrednih pogojih.

Uradno in na kratko ste ravnokar prebrali predstavitev Potapljaškega društva Ponirek. A Ponirek je veliko več kot to. Ponirek je družina. Ponirek je družina zaljubljencev v tisto »tiho modrino«. Ponirek je družina ljudi, ki jih družijo skupni interesi na več področjih. In to že celih dvajset let. 

V soboto, 14. marca 2015 se je ta družina odločila proslaviti svoj okrogli, dvajseti rojstni dan, s sorodnimi družinami iz cele Slovenije. V dokaj hladni soboti smo se Ponirki že zjutraj zbrali in uredili vse potrebno, da bo druženje potekalo kar se da prijetno. Kmalu so začeli prihajati že prvi gosti. Po, seveda obveznem, aperitivčku in podelitvi simbolnih darilc, se je med udeleženci kaj kmalu razpletel prijeten klepet o tem in onem, predvsem pa je tematika seveda bila potapljanje in vse povezano z njim. Kaj kmalu je iz kuhinje že zadišalo po prijetni kavici, še malce kasneje po izvrstnih »hot-dog«-ih. Po jutranjem okrepčilu pa je sledil ukaz – fantje in dekleta, kdor gre v jezero se naj pripravi. In tako so se tisti najbolj pogumni začeli pripravljati. Naše Kočevsko jezero, je imelo prijetne 4 stopinje celzija ampak to ni ustavilo najbolj pogumnega med pogumnimi, ki je v vodo skočil kar v samih kopalkah. Na pomolih se je zaslišal aplavz in v hecu je bilo povedano, da je to najhitrejša otvoritev kopalne sezone na jezeru kadarkoli. No, za tiste, ki pa so se podali malce globlje smo pa Ponirki pripravili tudi posebne skrite nagrade. Da so bile nagrade res skrite je seveda poskrbelo naše jezero s svojo vidljivostjo. Ker pa smo potapljači ekološko osveščeni, smo tudi tokrat združili prijetno s koristnim in iz jezera potegnili za dobro polovico zabojnika smeti.

Po potopu smo se vrnili k prostorom društva, kjer se je veselo druženje nadaljevalo ob prijetni hrani, odličnem golažu, katerega je skuhal eden izmed naših članov, dobri pijači in glasbi. S svojo prisotnostjo sta nas počastila tudi predsednik SPZ, dr. Mitja Slavinec, ki nam je ob našem jubileju čestital in povedal, da je dvajset let zelo dolga doba, katero veliko klubov ne doseže in pa prvi predsednik Potapljaškega društva Ponirek Anton Repar, ki se je pošalil, da si pred dvajsetimi letni niti približno niso predstavljali, da se bo to razvilo v kar se je.

Naše druženje, katerega se je udeležilo približno sto ljudi, se je nadaljevalo v prijetnem duhu do poznih večernih ur, ko smo Ponirki postorili še zadnje stvari in utrujeni a polni prijetnih in pozitivnih vtisov odšli proti domu. Na koncu je bil sklep soglasen – naslednje leto ponovimo!

FOTO

Sodelujemo z...