S čiščenjem Kočevskega jezera smo opozorili na pomen voda

Mednarodna neprofitna okoljska organizacija GUWAA, ki promovira pomen zaščite voda, je včeraj organizirala prvi Dan slovenskih voda. Akcije so se udeležili potapljači enajstih slovenskih mest, ki so čistili tamkajšnja jezera in reke. Poleg potapljačev iz Pirana, Nove Gorice, Novega mesta, Maribora, Kamnika, Kopra, Krškega, Ljubljane in Gornje Radgone smo sodelovali tudi kočevski potapljači.

 

Deset članov Potapljaškega društva Ponirek je v dobri uri očistilo predel Rudniškega jezera - od pomolov do glavne plaže. V pasu ob obali so nabrali za deset velikih vrečk odpadkov, med katerimi so bile steklenice, pločevinke in ostala embalaža, našli pa so tudi precej ostankov ribiške opreme in celo zobno protezo. Čeprav so slovenski, pa tudi kočevski potapljači letos prvič sodelovali v akciji čiščenja podvodnega sveta, ki jo organizira združenje GUWAA, se že vrsto let udeležujejo ostalih čistilnih akcij. Kočevski potapljači tako vsak štirikrat letno čistijo Rudniško jezero, v katerem vedno znova konča vrsta odpadkov.

Na pomen voda pa so včeraj še posebej opozorili na Bledu, kjer se je čistilne akcije udeležil tudi predsednik države Borut Pahor. Včerajšnji prvi dan Dan slovenskih voda je nadaljevanje mednarodnih akcij, ki jih pripravlja združenje GUWAA. Kot je pojasnil

ustanovitelj GUWAA in svetovni rekorder v potapljanju na dah pod ledom Kristijan Curavić, so pred šestimi leti začeli čistiti hrvaški Jadran, pet let pozneje pa so ob podpori monaškega princa na isti dan že čistili reke, jezera in morja v 60 državah in iz njih odstranili 250 ton odpadkov. Prihodnje leto pripravljajo še večjo akcijo, v kateri bo sodelovalo 80 držav.

Tekst: Petra Šolar

Sodelujemo z...